2012.02.17.
13:49

Vissza a jövőbe” – az ELKO időzítők időutazása

Az időt filozófiai, vallási, fizikai … és még sok más megközelítésben értelmezzük, mérjük. Idő a jelen-múlt-jövő, a pillanat, az állandóság és a változás. A mindennapi villamosságban, elektronikában elsősorban felhasználjuk az időt a különböző vezérlés- és/vagy szabályzástechnikai folyamatok működtetéséhez. Az ipari alkalmazások mellett számtalan háztartás- és épülettechnikai eszköz működik az idő valós vagy relatív mércéje szerint.

A cseh ELKO EP s.r.o. a villamosipar számára fejleszt és gyárt különböző feladatokhoz elektronikai eszközöket. Magyarországi leányvállalata, az ELKO EP Hungary Kft. szakembereit kérdeztük: mit jelent náluk az „idő”?


Daniella:

A moduláris kivitelű időzítők, időkapcsolók napi szinten keresett és használt eszközök a villamosiparban. Mit jelentenek az időrelék a cég életében?

 

ELKO EP:

Nálunk az „idő” tényleg kitüntetett figyelemben részesül, hiszen az anyacég első terméke is időrelé volt (1993). Az akkori időrelék még főként tiszta analóg működésűek voltak, vagyis általában egy kondenzátor töltése/kisütése határozta meg az időtartamot. A digitális technika előtérbe kerülésével ma már stabilabb, pontosabb időművek készíthetők. A cég által most gyártott időrelék egy részének őse a ’90-es évek közepén született és azóta is folyamatosan fejlődik, átalakul, ami azt is jelenti egyben, hogy nagyon komoly fejlődési múlttal rendelkeznek ezek az eszközök – mondhatnánk a címre utalva: volt-van-lesz (vagyis múltja a jövője). Ez ma egy fontos tulajdonság!

 

Daniella:

Az eszközök multifunkcionális lehetőségeiből egy feladathoz általában csak egy funkcióra van szükség, melyhez nem mindig egyszerű megtalálni a megfelelő eszközt. A műszaki háttértámogatás keretein belül milyen kiválasztási tanácsokkal tudnak szolgálni az Önöket felkereső szakembereknek?

 

ELKO EP:

A folyamatos fejlesztés eredményeként sok, jól használható funkció tömörül egy-egy termékbe, így a hozzánk telefonon, e-mailben vagy személyesen forduló villamossági kivitelezők, kereskedők – ill. sok esetben „civilek” – kérdéseire, feladataira ideális válaszokat, megoldásokat tudunk adni.

A megfelelő eszköz kiválasztásához pontosan ismerni kell a feladatot. A legtöbb esetben ez viszonylag egyértelműen leírható, elmondható akár telefonban is, így elég gyorsan leszűkítjük az alkalmas eszközök körét. Van eszközünk valós (kapcsolóóra) vagy relatív (időzítő, időrelé) időműveletekhez, egy- vagy multifunkciós verziókban, alapfunkciókra vagy speciális feladatokhoz, mindez moduláris vagy kapcsoló mögé építhető kivitelben. Az egyes funkciók különböző élvezérlési lehetősége mellett a széles tápfeszültség-tartományban működő, ú.n. univerzális tápfeszültségű (AC/DC 12 .. 240V) eszközök a legnépszerűbbek, mert nem éri a helyszínen meglepetés a beépítő kivitelezőt.

Tehát, ha megkeresnek minket, akkor telefonon egyeztetjük lépésről-lépésre a működést a folyamatdiagram segítségével. Bonyolultabb kérdések esetén e-mailt kérünk a feladat pontos leírásával, melyre válaszként küldjük – esetenként lerajzolva is – a megoldási ajánlást.

 

Daniella:

Sok eszköz, még több funkció – nem látjuk a fától az erdőt? Van-e tuti módszer a választáshoz?

 

ELKO EP:

A kívánt funkció kiválasztásához a már említett folyamatdiagram elemzése a legjárhatóbb út, mely általában a kereskedésekben megtalálható és hazavihető katalógusokban, a termékek adatlapjában vagy a kezelési leírásban található. Ebből egyértelműen kiolvasható, hogy különböző vezérlési helyzetekben hogyan viselkedik a kimenet. Az adatlapjainkon megjelenő diagramok egy-egy funkcióhoz általában legalább két működési folyamatot írnak le (egy diagramon belül, egymás folytatásában): egyikben az alapvezérléshez tartozó működést, másikban egy lehetséges vezérlési helyzethez tartozó kimeneti állapotváltozást (pl. újraindítható). Az időrelék kimenete általában potenciálmentes váltóérintkező, mely lehetővé teszi bonyolultabb ú.n. huzalozott logikai hálózatok kialakítását is, akár több eszköz használatával.

Az egyszerűbb működéseknél legtöbbször elegendő az elméleti kidolgozás egyeztetése. Bonyolultabb feladatoknál tesztáramkörben próbáljuk ki a kért működést, de volt példa a konkrét helyszínen történő próbára is.

 

Daniella:

            Miben különböznek az egyes gyártók időreléi?

 

ELKO EP:

            A mechanikai kiviteltől eltekintve a funkció és a műszaki megoldás, vagyis a konstrukció lehet eltérő.

Az univerzális tápfeszültségű eszközválaszték már-már alap, de a meglepetések elkerülése érdekében érdemes konkrétan is meggyőződni egy-egy eszköz feszültségtartomány értékeiről: az UNI jelölés az ELKO-nál AC/DC 12 … 240V, de van, akinél ez 24 .. 240V.

Az alapfunkciókban, jellegüknél fogva nem nagyon vannak eltérések. Az alapfunkciók speciális eseteiben viszont a figyelmünket elkerülő különbségek lehetnek. Pl. egy „elengedés-késleltetés a vezérlőjel lefutó élére” funkció első látásra ugyanazt jelenti mindegyiknél: megszűnik a vezérlőjel és indul a visszaszámlálás. Ha megnézzük a folyamatdiagramot, akkor azt látjuk, hogy az egyiknél a relé már a vezérlés felfutó élére meghúz, míg a másiknál nem. Minkét funkciónál a lefutó jelre indul az időzítés, de a másodiknál csak ekkor húz be a relé. A lefutó éltől számítva már tényleg egyforma a működés. A példa talán jól mutatja, hogy működésbeli különbségek elsősorban a speciális eseteknél fordulnak elő.

 

Daniella:

            Mi a helyzet a műszaki, elektronikai tartalommal?

 

ELKO EP:

A működés tesztelhető, a műszaki tartalom viszont nehezebben megközelíthető, hiszen nem állunk neki szétszedni egy garanciális eszközt, ha egyszer működik és nem is mindenki mikroelektronikai szaki, … tehát megbízunk a gyártóban. A különbségek viszont itt elég vegyes képet mutatnak. Egy megbízható gyártó termékét megvásárolva, olyan eszközt kapunk, mely komoly műszaki tartalmat rejt a doboza mélyén. A minőséget a megbízhatóság – a megbízhatóságot pedig a fentebb említett innováció és a jól átgondolt konstrukció biztosítja. Egy magas minőségű termékből nem marad ki a helyi túlfeszültség-védelem és a jól méretezett tápegység (akár UNI), lehetőleg valamilyen kapcsolóüzemű verzióban. Nem véletlenül e kettő tekinthető alapnak, hiszen egy elektronikus eszköznél a működés záloga a jó tápegység, a túlfeszültség-védelem pedig azért nem mindegy, mert a legtöbb ilyen készüléket ipari, sokszor szélsőséges üzemi környezetben kell működtetni.

Természetesen sok más, fontos tulajdonságot is figyelembe lehet és kell venni, mint pl. a minőségbiztosítási tanúsítványok meglétét.

 

Daniella:

            Az ipari PC-k, PLC-k sok területen veszik át a központi irányítást vezérlés- vagy szabályzástechnikai rendszerekben. Mi szól mégis a relés vezérléstechnikai eszközök használata mellett?

 

ELKO EP:

Ma már természetesnek tekinthető, hogy az ilyen egy-két modulos kis eszközök agya egy vagy több mikrovezérlő (egychipes számítógép), tehát digitális működésűek. Egy gyárilag betöltött program határozza meg a be- és kimenetek kapcsolatát vagy ezek kiválasztási lehetőségét. Annak ellenére digitális, hogy a jól megszokott csavarhúzós módszerrel lehet beállítani a paramétereket, tehát csak a beállítás analóg, a jelfeldolgozás már digitális. Az időzítők pontosságát kvarc vagy más, hasonlóan stabil órajel-generátor biztosítja.

Már-már PLC, csak éppen nincs sok hozzáférés a program futásához, nincs kijelzője, menürendszere és sok más, amitől az lenne. De van néhány nagyon fontos tulajdonsága: olcsó, azonnal bevethető, nem igényel programozást (ehhez pl. Laptopot) , gyorsan cserélhető és sokszor éppen elegendő egy adott feladathoz, stb..

 Valószínűleg még sok ilyen jellegű eszköz fog sokáig működni gépekben, épületekben, ezért a fejlesztésük sem állhat meg. Régi, jól bevált eszközök ezek – új köntösben az új feladatokhoz is!

komment

süti beállítások módosítása