2012.09.10.
15:46

Éteri roadshow a lakásban - iNELS RF Control rádiófrekvenciás rendszer

RF körkép.jpgA technika és az emberiség életkörülményei állandó fejlődésben vannak, egymást húzva, egymásra hatva teremtenek meg új megoldásokat a jobb életkörülmények érdekében. A vezeték nélküli távvezérlés, távjelzés régóta foglalkoztatja az emberiséget és mindig meg is oldotta azt az adott kornak megfelelő szinten (pl. füstjelekkel… J ). A TV infra távvezérlését teljesen természetesnek tartjuk, de már jócskán a „jelen” az is, hogy az internet vagy a mobiltelefon segítségével kommunikálunk a lakásunkkal.

Az ELKO EP vállalat vezeték nélküli iNELS RF Control rendszerének látványos fejlődése is bizonyítja, hogy a rádiófrekvenciás rendszerekkel számos vezérlési vagy szabályozási feladat megoldható pl. egy lakásban is. A rendszer tulajdonságairól, lehetőségeiről beszélgettünk a cég képviselőjével.

 

Daniella:

            Mit rejt az iNELS RF Control elnevezés?    

 


ELKO EP_Hung_logo.jpg

RF Pilot_k.jpgAz iNELS RF Control elnevezés a rádiófrekvenciás eszközeink gyűjtőneve. Az elsőként megjelenő néhány adóból és vevőből álló termékcsoport neve egyszerűen csak RF Control volt. iNELS néven a vezetékes épületautomatizálási rendszerünk fut („iNELS smart home solutions”). Mára már szinte minden funkcióra van RF eszközünk, ami egy lakásban szükséges lehet, sőt az eszközök az egyszerű adó-vevő kapcsolaton túl rendszerszerűen is képesek működni, akár központi vezérléssel, így kisebb épületautomatizálásra is alkalmas. Erre a rendszerré válásra utal az iNELS RF Control elnevezés.

 

Daniella:

            Milyen fontosabb jellemzői, tulajdonságai vannak az iNELS RF Control rendszernek?

 

ELKO EP_Hung_logo.jpg

RFSA-66M.jpgEgyik fontos jellemző a használt frekvenciasáv. A már kissé túlterhelt 433MHz-es frekvencia helyett eszközeink a 868MHz-es ISM sávban működnek, mely hatósági engedély nélkül használható az ide vonatkozó szabályoknak megfelelő műszaki tartalom mellett. A szabad használat egyben azt is jelenti, hogy nincs frekvenciavédelmi garancia, hiszen mások is használhatják, tehát nem kapunk hivatalos zavarvédelmet, ugyanakkor nem zavarhatunk védett alkalmazásokat.

Másik sokszor feltett kérdés és fontos tulajdonság a hatótávolság. Kis hatótávolságú rádiós eszközökről (SRD = Short Range Devices) beszélünk, ennek megfelelően, eszköztől függően 100 – 200m nyílt terepen a hatótávolság. Épületen belül kicsit más a helyzet. A különböző építőanyagok eltérően csillapítják a rádiófrekvenciás jeleket, de elmondható, hogy a szokásos építőanyagokkal készült lakásokban nem szokott gond lenni. A legtöbb problémát a monolit, vasbeton födémek okozzák, de erre is vannak megoldásaink.

A hatótávolság növeléséhez egyébként kapható jelismétlő (repeater), mely 200 méterrel képes megtoldani a hatótávolságot 20 aktor számára.

 

Daniella:

            Sokszor hallani rádiós eszközöket használóktól, hogy nem mindig kapcsol, vagy éppen a szomszéd ugyanolyan készülékével is működik. Mennyire biztonságos és zavarvédett a rádiós kommunikáció az Önök RF rendszerével egy lakásvezérlésnél?

 

ELKO EP_Hung_logo.jpg

            A hatósági zavarvédelemre nem számíthatunk a fentebb említettek miatt, így minden fejlesztőnek, gyártónak magának kell gondoskodnia róla. Nem könnyű feladat, és nincs is 100%-os módszer az ISM sávra, hiszen bárki használhatja. Egyre több elektromos készüléket üzemeltetnek a háztartások, mindegyiknek van valamilyen szintű elektromágneses kisugárzása. A mobiltelefonok, a WIFI - ugyan más frekvenciákon működnek, mégsem zárhatók ki teljesen a „zavarkeltők” sorából.

Eszközeink a parancsokat nagyon rövid idejű, egy- vagy kétirányú címzett RF üzenetekkel továbbítják. A legtöbb távirányító elemes működésű, ezért az elemkímélés jegyében is feltételezhető, hogy más RF eszközök sem foglalják a frekvenciát állandóan (nem is megengedett), így nagyon kicsi az esélye annak, hogy egy időben fog a kommunikálni több eszköz.

Elsősorban biztonsági tényező, hogy a mi rendszerünkben minden eszköz (többcsatornásnál minden RF csatorna) a gyártó által garantált egyedi címzéssel rendelkezik, mely a nagyszámú kombináció miatt nem ismétlődik. Az aktorok kétirányú kommunikációja további biztonságot jelenthet, főleg amikor nem tudja a felhasználó kontrollálni a működést, mert pl. nem látja, hogy végrehajtotta-e a parancsot a vevő. Az aktor, amennyiben vette és végrehajtotta a parancsot, visszaigazolást küld. Az RF Touch és az RF Pilot típusú eszközeink ezt ki is jelzik.

Természetesen a felsoroltakon kívül más megoldások is vannak, mint ugrókód, nagy bitszámú parancsok, stb..

 

Daniella:

            Egy lakásban, családi házban és környékén elég sok kapcsolni, szabályozni való akad. Milyen feladatokhoz, funkciókhoz tud megoldást adni az iNELS RF Control rendszer?

 

ELKO EP_Hung_logo.jpg

RFDSC-71.jpgAz előzőekben említésre került, hogy az RF termékcsalád rendszerré nőtte ki magát, ami azt jelenti, hogy egy lakáson belül minden fontos funkcióhoz rendelkezünk eszközzel, megoldással. A rendszerszintű RF vezérlések nem csak arról szólnak, hogy vezeték nélküli a kapcsolat az adók és vevők között, hanem arról is, hogy mögötte vannak a szükséges funkciók.

A rendszerben a következő funkciókhoz állnak rendelkezésre RF eszközök:

  • Kapcsolások (tipikusan relés kontaktus kimenetek)
  • Fényerő-szabályozás (R, L, C, ESL, LED, RGB LED-szalag)
  • Kétirányú mozgatás (redőny, kapu, napellenző, medencetakaró, stb.)
  • Analóg kimenet (0 – 10V vagy 1- 10V)… pl. fénycső szabályzás
  • Fűtés/hűtésszabályozás szobánként, hőmérsékletmérés és termoszelep vezérlés

 

A közvetlen beavatkozást, vagyis az adott feladat(ok) végrehajtását (pl. kapcsolást) a különböző kimenetekkel rendelkező vevő aktorok végzik el, melyek moduláris (M), szerelvénydobozba építhető (B), kültéri IP65-ös vagy dugaszolható kivitelben készülnek.

Távirányító adóink választéka is kellően széles ahhoz, hogy a legtöbb igényt ki tudjuk elégíteni. Az RF adók típusai a felhasználói igényekhez igazodó formában jelennek meg. Vannak kulcstartós és fali szerelvény jellegű adóink. Utóbbiak lapos, felragasztható eszközök, melyek minden igény kielégítő kivitelben (Logus90) műanyag, fa, fém, üveg és gránit keretekkel kaphatók, de ugyanebben a dizájnban vannak az LCD kijelzős RF szobatermosztátok is. Más gyártó hagyományos nyomógombja is a rendszerbe építhető az univerzális adómodulok segítségével, de bármilyen kontaktus típusú jelet RF adócsatornára alakíthatunk. Az OLED kijelzős RF Pilot távirányító kellemes formatervezésével 40 aktor vezérlését teszi lehetővé menürendszerből. Az érintőképernyős RF Touch típusú, központként is funkcionáló vezérlő pedig az aktorok közvetlen vezérlésén túl valós idejű ütemezések beállítására, programozására is alkalmas, mint pl. kapcsolások, redőnyök vagy fűtés. Természetesen mozgás- és nyitásérzékelő is megtalálható az eszközök között.

A felsorolás nem részletes, de ebből is látható, hogy adóból és vevőből bőven akad választék, ezért mondjuk mi azt, hogy nem kell sokat „agyalni” a megoldáson… itt van, … tálcán kínáljuk és még vezetékezni sem kell!

 

Daniella:

            A felsorolásban említette a fűtés/hűtés szobánkénti szabályzását. Ezt hogyan képzeljük el a teljes lakásban rádiófrekvenciás eszközökkel?

 

ELKO EP_Hung_logo.jpg

            A szobánkénti hőmérsékletszabályozás elsősorban az RF Touch központ felhasználásával valósul meg.Az RF Touch központi vezérlőben szobánként lehet beállítani a szabályzás eszközeit: a hőérzékelőt, a kazánt és fűtési kört nyitó/záró aktort és magát a valós idejű ütemezőt is, ahol naponkénti időtartományokra adhatjuk meg a kívánt hőmérsékleteket, gyakorlatilag a digitális szobatermosztátoknál megszokottak szerint. Egy ikon érintésével az érintőképernyőn szobánként választhatunk direkt üzemmódok között, így nem kell állítgatnunk a hőmérsékletet, ha éppen például baráti társaságot fogadunk.

            Radiátoros fűtési rendszereket gyorsan, vezetékezés nélkül alakíthatunk át energiatakarékos, szobánkénti szabályzásra. Nem kell mást tenni, csak lecserélni a radiátorszelepet termoszelepre, melyre rá kell építeni a vezérlő fejet. Többféle eszköz áll rendelkezésre a megoldáshoz, de a legfrappánsabb az RFATV-1 típusú termoszelep vezérlő fej. Elemmel működik (2xAA) és tartalmazza a hőmérséklet érzékelőt, a vevő aktort és a termoszelep mozgatóját. Felszerelve a radiátorszelepekre és beprogramozva az RF Touch vezérlőt minden funkció gyorsan és vezetékezés nélkül megoldódott.

            Természetesen lehetőség van beépített érzékelővel ellátott RF szobatermosztát használatára is. Az LCD kijelzős, szerelvény típusú (de lapos, felragasztható) szobatermosztát esetében választható, hogy RF Touch segítségével vagy direktben vezérelje az aktor.

            További lehetőség a hőérzékelőt és relét egyaránt tartalmazó aktorok használata, melyekhez hagyományos termoszelep mozgatók köthetők.

 

Daniella:

            Milyen újabb eszközökre számíthatnak az iNELS RF Control eszközöket használók egyre bővülő tábora?

 

ELKO EP_Hung_logo.jpg

            iNELS_RF Control.jpgA cég mindegyik termékcsoportjában folyamatos a fejlesztés és sorra jelennek meg a piacon új eszközeink. Az új eszközök fejlesztése mellett a régebbi, jól megszokott ELKO termékek is megújulnak időnként, ahogy a technikai lehetőségek is fejlődnek. Ebben az évben is több új vagy megújult ELKO termék jelent vagy jelenik meg a piacon. Pl. a fent említett elemes hőmérsékletvezérlő is most szeptemberre, a fűtési szezonra lesz kapható. Hamarosan gyártásba kerül egy LAN-RF átjáró (eLAN RF néven), mely lehetővé teszi az RF eszközök PC-ről vagy az iNELS Multimédiás rendszerről történő elérését. Idén jelentek meg továbbá a dugaszolható RF kapcsoló vagy fényerő-szabályzó aktorok, valamint az IP65-ös kivitelű relés aktorok is.

            Katalógusainkban külön, piros „új” jelzéssel vannak ellátva az új eszközök. A katalógusok nyomtatott formában a kereskedésekben vagy a honlapunkon, letölthető formában megtalálhatók.

komment

Címkék: épületautomatizálás Elko Ep rádiofrekvencia

süti beállítások módosítása