2012.09.13.
15:23

Hogyan válasszunk megfelelő alkonykapcsolót?!

Corbis-42-23841550.jpgManapság szinte már minden háznál, épületnél felmerül valamilyen szinten az igény a kültéri világítás automatikus vezérlésére, melyre többféle egyszerű megoldás is kínálkozik az alkonykapcsolóknak, mozgásérzékelőknek és kapcsolóóráknak köszönhetően. Azonban a gyártók sokszínűsége és a széles termékpaletta többféle alternatívát nyújt a felhasználóknak már az alkonykapcsolóknál is. Első lépésként tisztáznunk kell azt, hogy falra szerelhető, kültéri- vagy sínre pattintható beltéri alkonykapcsolót kültéri érzékelővel szeretnénk használni. Cikkünk a falra szerelhető, kültéri alkonykapcsoló kiválasztásához nyújt segítséget.

Corbis-42-19838097.jpgAz alkonykapcsoló működési elve: méri a fényerősséget, amit folyamatosan összehasonlít egy előre beállított fényerősségértékkel és ha a mért érték eléri a beállított értéket akkor automatikusan a késleltetési idő lejárta után a hálózati feszültségre kötött reléjét meghúzza és felkapcsolja a kültéri világítást vagy a rákötött fényforrásokat. Mindaddig amíg a mért fényerősség nem éri el a lekapcsolási küszöbértéket a relé meghúzott állapotában marad. Amint a fényszint tartósan visszacsökken erre a beállított értékre, a késleltetési idő lejárta után a relé elenged és automatikusan lekapcsol a világítás.

Fontos fogalmak:

  • Késleltetési idő: mért és beállított érték megegyezésétől a be- vagy kikapcsolásig eltelt idő. A késleltetés azt szolgálja, hogy a kapcsoló reléje rövid fényhatásokra (pl.: villám, elhaladó autó fényszórója) ne lépjen működésbe, tehát csak abban az esetben kapcsolódik fel a világítás, ha a mért érték a késleltetési idő lejárta után is eléri vagy meghaladja a beállított értéket A  bekapcsolási és lekapcsolási idő gyártófüggő, nem feltétlenül azonos egymással.
  • Bekapcsolási határérték: az a beállított vagy beállítható fényerősségérték, aminek elérésekor a relé meghúz a késleltetési idő lejárta után, amennyiben a mért érték még mindig eléri vagy meghaladja beállított értéket
  • Kikapcsolási határérték: az a beállított vagy beállítható fényerősségérték, aminek elérésekor a meghúzott relé elenged a késleltetési idő lejárta után, amennyiben a mért érték még mindig eléri vagy a beállított érték alá csökken.

1.png

Beszerelési jótanácsok:

  • Figyelni kell arra, hogy a bekapcsolt fényforrás kellő távolságban legyen az alkonykapcsolótól és fénye ne zavarja, ne hasson vissza az érzékelőre.
  • Az alkonykapcsolót közvetlen napfénytől védett falra célszerű felszerelni. Északi- és keleti falak a legmegfelelőbbek.
  • Ügyelni kell arra is, hogy az érzékelést ne zavarja árnyékoló tényező (fa, belógó tető stb).

 

Összegzés: Az objektív tényezők alapján célszerű olyan alkonykapcsolót választani, melynek az ár/érték aránya kiváló, vagyis nemcsak az ára kedvező, hanem mindamellett jó terhelhetőséggel is rendelkezik, hogy minél több fényforrást tudjunk rákötni. Valamint szintén hasznos funkció, ha a bekapcsolási/lekapcsolási érzékenysége állítható, lehetőleg minél nagyobb tartományban. Az üzemszerű, helyes működés könnyedén és gyorsan ellenőrizhető, ha rendelkezik az alkonykapcsoló állapotjelző leddel, ami felvillanással jelzi a ki- és bekapcsolást és nem kell kivárni a késleltetési idők lejártát. Fontos szempontnak kell lennie a választásnál a garancia időtartamának is, magas garanciaidő mindenképpen a megbízhatóságra és a jó minőségre utal. S végül nem utolsó szempont - ugyan szubjektív - maga a küllem, tetszetős kialakítás, design.            

                                                                                         Márgus Norbert

komment

Címkék: alkonykapcsoló

süti beállítások módosítása