2014.03.04.
13:44

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacimkézésével ( a 874/2012 EU-rendelet értelmezésével) kapcsolatban gyakran felmerülő kérdések és a LightingEurope válaszai

(Forrás: a LightingEurope angol nyelvű útmutatója, 2013. máj. 23.) - Eredeti cikk: Holux hírlevél No119 2013. augusztus

 

Lámpacímkék

1) A címkének pont úgy kell kinéznie,ahogy azt a rendelet bemutatja?

Igen, a forma meg kell feleljen az ottbemutatottnak.

 

2) A lámpacímke színes kell hogy legyen?

Nem, a rendelet egyszínű opciót is megenged.

 

3) Az energiacímkével kapcsolatban a rendelet nem említi, hogy fehér fényre korlátozódna. Ez azt jelenti, hogy a színes LEDeket,halogénlámpákat és fénycsöveket is el kell látni címkével? Ha igen, akkor az ilyeneket használó lámpatesteket is kell címkézni? Például a karácsonyfa-füzéreket stb. is?

Valóban, a fény színe nem ok a 874/2012 rendelet hatálya alóli mentességre, sem a lámpák, sem a lámpatestek címkéje tekintetében.

 

4) Az egyszínű címke fekete színben került bemutatásra, de nincs olyan világos magyarázat a színre vonatkozóan, mint a színes címkék esetén.

A háttér színe az I. melléklet 1.(4) (b) pontja szerint: „a háttérnek fehérnek kell lennie mind a címke egyszínű, mind a színes változata esetén”. A LightingEurope a szöveget úgy értelmezi, hogy az egyszínű címke lehet barna, vörös, zöld stb. is. A LightingEurope azt javasolja, hogy a legjobb kontraszt érdekében válasszunk fekete/fehér változatot. Ha fekete helyett más szín mellett döntünk, olyant célszerű választani, amely elegendő kontrasztot biztosít.

 

Lámpatest-címkék

5) Ez egy energiacímke a lámpatestekhez?

Nem, ez csak azt mutatja, hogy milyen energiahatékonysági osztályú lámpák kompatibilisek a lámpatesttel és/vagy milyeneket szállítottak a lámpatesttel együtt,Továbbá információt ad a végfelhasználónak arról, ha a lámpatest nem cserélhető LED-lámpákat vagy LED-modulokat

 

6) Mikortól kell a címkét a lámpatestekhez használni?

A címkét a 2014. márc. 1-től kezdődően piacra helyezett termékeken kell alkalmazni. A 2014. márc. 1. előtt már piacra került termékeknek nem kell kötelezően viselniük a velük kompatibilis lámpákra utaló „lámpatest-címkét”. A 2013. szept. 1. és 2014. márc. 1. között piacra került lámpatestekre – amelyeknek csomagolásában 2013. szept. 1. előtt piacra helyezett lámpák vannak és amelyek a 98/11/EC rendelet szerint nem rendelkeznek energiacímkével – kiesnek a lámpatestek kötelező címkézésének hatálya alól, és minden változtatás nélkül értékesíthetők. Azokat a raktáron lévő lámpákat, amelyeket 2013. szept. 1. előtt helyeztek piacra és a 98/11/ EC rendelet szerint nincsenek ellátva energiacímkével, a lámpatestgyártók (mint nagykereskedők) értékesíthetik („viszonteladhatják”); ezeket 2014. márc. 1. után a lámpatesttel együtt anélkül, hogy a lámpával kapcsolatos információt és a lámpatest kompatibilitását kötelezően feltüntetnék.

7) A rendelet 9.1 cikkelye szerint: a lámpatestek címkézésével kapcsolatos intézkedéseket „2014. március 1. előtt nem kell alkalmazni”. Ezek szerint az energiahatékonysági címke használata már most is megengedett?

Igen.

 

 

8) Az én lámpatesteimet nem végfelhasználóknak értékesítik. Ilyenkor is el kell látnom a lámpatesteket címkével?

Nem. Ha a lámpatesteket nem végfelhasználóknak történő értékesítésre szánják, nem kell címkével ellátni őket. Mindenesetre a lámpatesteket el lehet látni azzal a címkével, amelyet a lámpatestgyártó a honlapján közöl (amely a nagy- vagy kiskereskedők számára hozzáférhető); ez eloszlat minden kétséget abban az esetben, ha a lámpatestet mégis végfelhasználónak adnák el, noha nem neki szánták. Így a címke kinyomtatható és elhelyezhető az üzletben a rendeletben meghatározott követelményeknek megfelelően.

 

9) A lámpatestek címkéjét a dobozukra kell nyomtatni?

Nem. Az EU szándéka szerint a címkét (papír vagy letölthető file formájában) kell a „nagykereskedő” (kiskereskedő) rendelkezésére bocsátani, hogy a lámpatesttel együtt megjelenítse. Bizonyos lámpatestek esetén – pl. sajátmárkás termékeknél, vagy ahol csak egy nyelvre van szükség stb. – a címkét opcióként a lámpatest dobozára lehet nyomtatni.

 

10) A lámpatest címkéjének tartalmaznia kell a szállító nevét/védjegyét és a modellszámot, ha ezek szerepelnek a lámpatest dobozán?

A rendelet szerint szigorúan véve: igen, de ha ez az információ megtalálható valahol a csomagoláson, akkor ez elegendőnek tekinthető. Azonban egy komplett elektronikus változatot elérhetővé kell tenni weboldalon is, ha a nagykereskedők ezt kívánják. 

11) Színesnek kell lennie a lámpatestcímkének?

Igen. A lámpatest-címkéknek nincs egyszínű változata.

 

12) Eltérhet a lámpatest-címkék lámpatestlogója a rendeletben kinyomtatott példától?

Igen. A szállító használhatja az adott termékre vonatkozó saját termékfotóját, terméklogóját stb.

 

13) Ami a lámpatestek címkéjének méretét illeti, a rendeletben szerepel minimális méret, de ha a címke nem fér el a csomagolásunkon, csökkenthető tovább a mérete?

Nem, további csökkentés nincs megengedve. Ennek az az oka, hogy az Európai Bizottság nem feltétlen kívánja azt a lámpatest csomagolásán szerepeltetni, hanem címkeként vagy a weboldalon kell a nagykereskedőhöz eljuttatni, abból a célból, hogy ilyen méretben jelenjen az meg az értékesítés helyén.

 

14) Ha kapcsos zárójelet használunk a lámpatestek címkéjén, és ezt egy szabványos lámpafoglalattal ellátott lámpatestre nézve tesszük, ezzel valamennyi lehetőséget tudjuk jelezni?

Csak a lámpatest piacra helyezésének idején létező lehetőségeket kell jelezni, nem láthatjuk előre a jövőbeni fejlesztéseket.

15) Ha előrelépés következik be az energiahatékonysági osztályok terén, és pl.kiegészül A+++ osztállyal (és/vagy eltűnik az E osztály), aktualizálni kell a címkét?

Igen.Hasonló a helyzet, mint a lámpáknál, de egy a vonatkozó jogszabályban meghatározott átmeneti időszak után.

 

16) Úgy tűnik, ellentmondás van a 874/2012-es EU-rendeletben az energiafogyasztási számok kerekítése terén: az I. mellékletben az értéket a VII. melléklettel összhangban a legközelebbi egész számra kerekítik fel. A VII. mellékletben azonban az a követelmény, hogy két-tizedesre kell kerekíteni! Melyiket kövessük?

Mindkettőt. Az első (a legközelebbi egész számra kerekített érték) a csomagoláson szereplő információ, a két-tizedesre kerekítés pedig a műszaki információs „dossziéhoz” kell.

 

17) Katalógusok: a gyártóknak (akik a katalógusokat azon nagykereskedőik számára nyomtatják, akik ezeket a végfelhasználóknak szóló kommunikációikban/hirdetéseikben használják) egyedi címkét kell nyomtatniuk valamennyi lámpatest mellé? Vagy csak hivatkozniuk kell pl. egy olyan katalógusoldalra, amelyen táblázat mutatja valamennyi megkívánt részletet?

Igen, ez utóbbit megtehetik. A szállítóknak a „címke-információt” csak WEB-oldalukon kötelező közölniük, MIVEL a katalógusra nézve nincs előírva kötelezően feltüntetendő minimális információ. Az információ lehet szöveges, táblázatos, vagy éppenséggel semmi. Ez csak a termékbrossúrákra, szórólapokra stb. érvényes.

 

18) Ha címkéket kell nyomtatni a katalógusokban: csak színes, vagy fekete+ szürke+fehér is megengedett?

Csak színes. Lásd a fentiekben megadott választ. Ne feledjük, nincs fekete/fehér lámpatest-címke a rendeletben, csak a színes változat használható.

 

19) Lehet használni 2014. márc. 1. után is érvényes katalógusokat 2014. márc. 1. után?

Igen, ezek használhatók 2014. márc. 1. után is.

 

20) Az értékesítés helyén „minimum” 50 mm x 100 mm-es méretű „lámpatestcímkét”kell használni. Van megkötés a maximális méretre is?

Nincs

 

21) Lehet az energiahatékonysági címke az értékesítés helyén része annak a termékcímkének, amelyet a lámpatest mellé helyezünk, ha az energiahatékonysági címke minimális méretét betartjuk?

Igen

 

komment

süti beállítások módosítása