2014.01.30.
16:33

Ne legyen fagyos a hangulat! - modern fagyvédelmi megoldások -

fagy.jpgA téli hónapok közeledtével a megfelelő fagyvédelmi megoldások kiválasztása egyre nagyobb jelentőséggel bír. Mégis gyakorta azzal találkozhatunk, hogy a megfelelő ár/érték arányú termékek helyett inkább a legolcsóbbakat választják.

A szakszerű fagyvédelem kialakítása egy kicsit olyan, mint a rendszeres fogmosás. Egy folyamatosan megtérülő beruházás, amelynek jelentőségét gyakran csak akkor vesszük észre, ha elhanyagoljuk. Vegyük végig a legfontosabb veszélyforrásokat, melyek télen fenyegetik ingatlanainkat.

csotores.jpgElőször is a fagypont alatti hőmérséklet csőtöréseket okozhat, melyek miatt vízszivárgás alakul ki, ami jelentős károkat okozhat mind a csőhálózatban, mind az ingatlanban. Önmagában a csövek szigetelése nem akadályozza meg azok befagyását
Másrészt az ereszcsatornákban felhalmozódó megfagyott olvadékvíz nem csupán a csatornát, hanem a tetőt is károsíthatja. Nem is beszélve arról, hogy a lecsúszó hó és a jégcsapok további kiszámíthatatlan veszélyforrások, melyek olyan komoly balesteket teremthetnek, amelyekért a jogi felelősség az ingatlan tulajdonosát terheli. Ezeken a nyilvánvaló területeken kívül a megfelelő fagyvédelmi technikák biztosítják a vízzel működő (sprinkler) tűzoltórendszerek működésének biztonságát is. Ez utóbbi a legszemléletesebb példa arra, hogy miként válhat a tűzbiztonságba helyezett befektetésünk hasztalanná, ha a fagyvédelmi rendszereinket elhanyagoljuk. Így hogyan verhet minket komoly költségekbe egy apró és átgondolatlan spórolás.
Miután elköteleztük magunkat, hogy a fenti veszélyforrásokat kiküszöböljük, a következő megoldások javasoltak a megfelelő fagyvédelmi rendszerekhez:

Válasszunk önszabályozó fűtőkábeleket

onszabalyozo.jpgszabalyozoegys.jpgAz optimális költséghatékonysághoz mindenképpen önszabályozó kábelek használata javasolt. Ezzel jelentős összegeket takaríthatunk meg, hiszen pontosan annyi erőforrást használunk, amennyire szükségünk van, és nem pazaroljuk a pénzünket fölöslegesen. A technológiából fakadóan nem kell méretezni őket, ami jelentősen leegyszerűsíti a tervezési és kivitelezési munkákat, hiszen tetszőleges hosszra vághatók anélkül, hogy tartanunk kellene attól, hogy a kábelek elégetik magukat, valamint ugyanezen tulajdonságaiknak köszönhetően az átlapolások sem jelentenek problémát. Nagy felületen adják le a hőt, így hődinamikai adottságaik nagyon kedvezőek, ami a kiemelkedő hatékonyságuk alapja. Az önszabályozó kábelek kiválasztásakor a következő paramétereket kell figyelembe vennünk:

beton.jpg• Minőség

Nagyon sokba kerülhet ezen spórolni. A nagy gyártók termékeit sokan utánozzák, és az utánzatok nem véletlenül sokkal olcsóbbak. A rövid élettartam, a gyatra hatékonyság a későbbiekben megbosszulják magukat. A minőségi gyártók termékei mögött többéves kutatói-fejlesztői munka és tapasztalat áll – amíg el nem kötelezzük magukat mellettük, sokat költhetünk felesleges félmegoldásokra.

• Egyenletes hőelosztás

Vagyis üzembe helyezve ne legyenek hideg és meleg pontok a felületen, minél homogénebb a hőleadás, annál hatékonyabb a működés. Ez a tulajdonság döntő jelentőségű a kábel várható élettartama szempontjából. Ha a hőelosztás nem ideális, a kábelek hamarabb elöregednek, súlyosabb esetben átégés is előfordulhat!

• Hatékony hőleadás

A legjobb hőleadású kábelek úgynevezett „feszes” kialakítású köpennyel rendelkeznek, ezzel biztosítva a hatékonyságot.

holeadas.jpg

 

 

 

Növeljük a hatékonyságot a megfelelő termosztát kiválasztásával!

Az ideális szabályozóegységnek rendelkeznie kell mind hőmérséklet- mind nedvességérzékelő funkcióval. Mindkét szabályozásnak egyidejű jelenlétére azért van szükség, mert bár számtalan olyan rendszer van, amely csak egy bizonyos hőmérséklet alatt kapcsol be, és ilyen módon valóban hatékonyabb és megbízhatóbb, mint a kézi kapcsolás, nem valami energiatakarékos. A téli hónapokban az alacsony hőmérséklet nyilván elég gyakori, viszont az ezzel egyidejű csapadékok összesített időtartama meglehetősen alacsony (és előfordulások jóval kiszámíthatatlanabb). A mindkét érzékelővel ellátott rendszerek biztosítják azt, hogy csak a valóban szükséges kondíciók estén használjunk energiát, ezáltal ismét komoly megtakarítások érhetők el. Nehéz is lenne ennek jelentőségének hangsúlyozására beszédesebb adatot találni annál, mint hogy a megfelelő termosztáttal akár 80 %-os energia-megtakarítás is elérhető.

Könnyítsük meg a beszerzésnél az életünket! Keressünk könnyen szerelhető megoldásokat!

A gyors és könnyű kivitelezéshez egy „ökölszabályt” érdemes betartani. A csatlakozó és illesztő elemeket illetve a kábeleket ugyanazon gyártótól érdemes választani. Ezzel először is sikerül áthidalni a kompatibilitás hiányából eredő funkcióveszteséget illetve többlettervezési munkát, másrészt a magas minőséget képviselő világmárkák olyan speciális csatlakozórendszereket alakítottak ki, amelyekkel gyakorlatilag néhány mozdulattal letudható a telepítés, hiszen alapvető érdekük, hogy fejlesztéseikkel a minimálisra csökkentsék a szerelési fázisok számát.

Összegezve:

Ha tudatosan készülünk a fagyvédelmi technológiák megválasztására, nemcsak sok bosszúságtól, hanem komoly költségektől is megkímélhetjük magunkat. Törekedjünk arra, hogy mind az ereszcsatorna- és vápavédelemre, mind a lefolyók és csővezetékek fagyvédelmére, mind a rámpák, átjárók és garázskihajtók jégmentesítésére találjunk megbízható megoldást. Az önszabályozó kábelek, a hő- és nedvességérzékelő szabályozók gyorsan megtérülő beruházások. Végezetül érdemes olyan terméket választani, amelyhez széleskörű terméktámogatás tartozik, hiszen így jelentős tervezési támogatáshoz és szakmai segítségnyújtáshoz juthatunk.